Wine Tourist NetworkWine Tourist Network


Kontakt telefoni: +38241230250
+38267266260

Vinogradarstvo i vinarstvo u Crnoj Gori

Kultura gajenja vinove loze datira jos iz predromanskog perioda.U doba Ilirske države na tlu današnje Crne Gore , vinova loza se gajila na obalama Skadarskog Jezera.Organizovani rad na vinogradarstvu Crne Gore počeo je u vrijeme vladavine kralja Nikole I (1860-1918). Tada se osnivaju prvi lozni rasadnici I postavljaju prve regulative u proizvodnji gražđa I vina.Period između II sv.rata karakteriše dalje razvijanje vinogradarstva.Otvaraju se I prve specijalizovane vinogradarske zadruge (Godinje-Crmnica,1911) I postavljaju temelji savremenom vinogradarstvu I vinartsvu u Crnoj Gori.

Nagrade za kvalitet vina u tom period : 1907.Izložba Vina u londonu prva nagrada; 1928.izložba Vina u Beogradu-među 6 najboljih vina

Najveću prekretnicu u daljem razvoju vinogradarstva I vinartsva u Crnoj Gori predstavlja podizanje plantaža vinove loze na Ćemovskom polju (1977-1982). Tom izgradnjom Crna Gora je dobila 1500 ha vinograda kao I moderan vinski podrum, kapaciteta 200 vagona.

Danas Crna Gora raspolaže sa oko 4300 ha vinograda, od čega 2310 ha u vlasništvu kompanije “13. Jul Planataže”. Oko 70% vinogarda čini sorta Vranac, koji je ujedno postao I nacionalni simbol. Povoljni klimatski I geografski uslovi obale Skadarskog Jezera I Jadranske obale omogućavaju uspješno gajenje sorti vinove loze u svim periodima. Klimatske I zemljišne prilike Juga Crne Gore , kao i basena Skadarskog Jezera, predstavljaju 2 regiona u kojima se gaji vinova loza:

 • Crnogorski basen Skadarskog Jezera (subregioni : podgorički, crmnički, riječki, bjelopavlićki i katunski).
 • Crnogorsko-primorski (subregioni : bokokotorski,budvanko-barski,ulcinjski,grahovsko-nudolski).

U Crnoj Gori dominantno se gaje vinove sorte(90%) a stone sorte(10%)
Sorte za proiz.crvenih vina(70%) dominiraju autohtone sorte : vranac I kratošija.
Sorte za proioz.bijelih vina(20%) dominiraju autohtone sorte krstač I zizak.


Autohtone crnogorske sorte

Autohtone sorte sa ovog područja zahvaljujući klimatskim i geografskim uslovima omogućli su razvijanju 2 najzastupljnija i potrošačima najinteresantnija vina: Vranac i Krtsač.

VRANAC

Grozd ima male,blago eleptične,bobice plavocrne boje čije meso je neobojeno, i veoma ukusno.Karakterišu ga veliki sadržaj šećera.Obično se bere u poslednjoj nedjelji avgusta ili prvoj nedjelji septembra.

KRSTAČ

Gaji se uglavnom u južnom dijelu Crne Gore. Najviše je zastupljen u okolini Podgorice.U Crmnici se može naći samo poneki čokot ove sorte.Grozd je srednje velik,zbijen,i potsjeća oblikom na krst.Bobice su srednje veličine,blago eliptične, zeleno-žute boje.Meso bobica je neobojeno.Berba grožđa obavlja se u prvoj nedejlji septembra.

 • Vinarija „Cekin“

  Naslov 1
 • Vinarska zadruga „Drušići“

  Naslov 2
 • Vinarija „Mrkan“

  Naslov 3
 • Vinarija „Exellent“

  Naslov 2
 • Vinarija „Slobodan Janković“

  Naslov 3

Partneri

Crnogorska vina

Kultura gajenja vinove loze datira jos iz predromanskog perioda.U doba Ilirske države na tlu današnje Crne Gore , vinova loza se gajila na obalama Skadarskog Jezera.Organizovani rad na vinogradarstvu Crne Gore počeo je u vrijeme vladavine kralja Nikole I (1860-1918).

Opširnije...

Hrvatska vina

Dubrovnik je sjedište regije u kojoj arheološki nalazi nedvojbeno ukazuju na vrlo bogatu i intrigantnu povijest proizvodnje grožđa i vina, stariju od 2500 godina. Uzgoj grožđa i proizvodnja vina dijelili su sudbinu onih koji su vino proizvodili i u njemu uživali.

Opširnije...

This web site has been produced with the financial assistance of the European Union.
The contents of this web site are the sole responsibility of the TOURISM ORGANISATION OF OLD ROYAL CAPITAL CETINJE and implementing partners and can't under no circumstances be regarded as reflecting the position of the European Union.